Hoe maak je een cv? Tips & cv voorbeelden

Hoe maak je een cv? Tips & cv voorbeelden

Hoe maak je een cv? Tips & cv voorbeelden

Bij het solliciteren naar een nieuwe baan ontkom je er niet aan: het maken van een cv, ook wel het curriculum vitae genoemd. Met je cv valt of staat je sollicitatie. Het is dus enorm belangrijk dat jij hier aandacht aan besteedt en zorgt dat je met dit document de toon zet bij de recruiter.

Om jou te helpen bij het opstellen van een killer cv, leggen wij in deze blog uit hoe jij een cv opstelt, waarmee jij je kan onderscheiden van andere kandidaten. Om het nog makkelijker te maken, geven we je daarnaast een voorbeeld van een cv, gemaakt volgens onze best-practices!

 

Wat is een Curriculum vitae?

Het curriculum vitae, wat latijns is voor ‘levensloop’, is eigenlijk een beknopte samenvatting over wie jij bent, welke competenties jij hebt verworven en welke relevante (werk)ervaring jij hebt opgedaan binnen jouw loopbaan. Op deze manier ziet de recruiter in één oogopslag met wie hij te maken heeft en kan hij zijn eerste selectie doen. Het is dus enorm belangrijk dat jij jezelf hier op een goede manier profileert.

 

Je cv opmaken: voor welk programma kies jij?

Voordat je gaat beginnen met het schrijven van je cv, is het belangrijk om na te denken wat het doel is van jouw cv. Wat wil je uitstralen? En wat wordt verwacht van de recruiter? Er zijn namelijk verschillende mogelijkheden en programma’s om een cv op te maken. 

De een kiest bijvoorbeeld voor om het op de klassieke (ook eenvoudige) manier via Word te doen, de ander kiest ervoor om het iets creatiever te doen via bijvoorbeeld Canva. Daarnaast kan het zo zijn dat je solliciteert voor een enorm creatieve baan en wil je iets extra’s doen, zoals een magazine maken of een filmpje. Afhankelijk van wat jij wilt uitstralen en op wat voor vacature je solliciteert, kies je dus een programma uit. 

Voorbeelden van cv builders die wij adviseren zijn:

Het voordeel van deze cv builders is dat ze een template lay-out bieden, zodat je niet hoeft na te denken over de opbouw van jouw cv. Daarnaast houden de builders de informatie uitgelijnd, wat zorgt voor een professionele uitstraling.

TIP! Veel recruiters maken gebruik van een ATS-systeem waarmee ze jouw cv op een snelle manier kunnen inlezen en efficiënt een eerste selectie kunnen maken. Om goed gelezen te kunnen worden door deze systemen, is het belangrijk dat de tekst in jouw cv niet verspringt bij het openen. Het kan hierbij helpen om geen Word te gebruiken voor het opmaken van jouw cv. Gebruik in plaats daarvan een teksteditor, zoals Kladblok op Windows of Teksteditor op Mac. Als je toch Word gebruikt, zorg dan dat je de tekst vanuit Word plakt zonder opmaak. Dat kan met de sneltoets ctrl + shift + V op Windows en met de sneltoets command + shift + V op Mac. 

 

Hoe is een cv opgebouwd?

Een cv wordt in de regel opgebouwd uit vijf verplichte onderdelen. Mocht je erover nadenken om alleen de verplichte onderdelen in je cv op te nemen: Doe dit niet! Het doel van je cv is natuurlijk dat je een betere indruk wil maken dan de andere kandidaten. Het is daarom belangrijk dat je zoveel mogelijk informatie geeft over jezelf die relevant kan zijn voor je toekomstige baan. De informatie die je in je cv zet, orden je altijd op omgekeerde chronologische volgorde. Dit betekent dat je je meest recente ervaring bovenaan hebt staan. De volgende 5 onderdelen neem je verplicht op in je cv:

  1. Naam en contactgegevens
  2. Persoonlijk profiel, in het persoonlijk profiel geef je kort - in 4 of 5 regels - uitleg over wie je bent. Dit is een mooie kans om jezelf goed op de kaart te zetten. Probeer niet te vallen in clichés, maar doe je best om creatief te zijn. Het is daarnaast een uitstekende plek om je soft skills te benoemen!
  3. Werkervaring, benoem alleen de werkervaring die relevant is voor de vacature waarop je gaat solliciteren. Je geeft de volgende informatie per werkervaring:
  • De bedrijfsnaam en de functie;
  • De periode waarin je hier hebt gewerkt;
  • De werkzaamheden die je hier hebt uitgevoerd en (indien van toepassing) de mijlpalen die je hebt behaald in deze functie.
  1. Opleiding(en), de lijst van de opleidingen die je hebt gevolgd, start bij je middelbare school opleiding. Ben je momenteel bezig met een opleiding? Voeg deze dan ook toe aan je cv en vermeld ‘heden’ als periode.
  2. Vaardigheden, benoem hierin de vaardigheden die jij in je loopbaan hebt ontwikkeld. Je kan hierbij denken aan de volgende vaardigheden:
  • Sociale vaardigheden (presentaties geven, interviewtechnieken en vergadering leiden) 
  • Technische vaardigheden (MS Excel, Powerpoint, Photoshop, Javascript)
  • Conceptuele vaardigheden (organiseren, onderzoeken, rapporteren)
  • Politieke vaardigheden (netwerken, motiveren, diplomatiek zijn)

Naast het uitwerken van bovenstaande onderdelen, kan het zinvol zijn om extra onderdelen toe te voegen aan je cv. Ook hier geldt: voeg deze alleen toe als ze relevantie hebben tot de vacature waarop je gaat solliciteren. Uiteraard helpen deze onderdelen je te onderscheiden van andere kandidaten, dus voeg deze vooral toe als het kan! De volgende onderdelen kan je opnemen:

  1. Talen
  2. Cursussen
  3. Rijbewijzen
  4. Hobby’s en interesses
  5. Nevenactiviteiten
  6. Referenties
  7. Stages
  8. Vrijwilligerswerk
  9. Social media
  10. Een persoonlijke foto

 

#1 Voeg een foto van jezelf toe

Uit onderzoek blijkt dat het toevoegen van een goede foto aan je cv de kans op een sollicitatiegesprek vergroot. Zorg daarom voor een pasfoto waar je representatief op staat. Ben je niet helemaal tevreden over de foto die je hebt? Kies er dan voor om geen foto te gebruiken. Recruiters horen jou namelijk te beoordelen op je werkervaring en skills;

#2 Social media ter ondersteuning van jouw cv

Sommige recruiters kijken naar jouw LinkedIn profiel om een beter beeld te krijgen van jouw zakelijke activiteiten. Het kan daarom verstandig zijn om je LinkedIn een update te geven voordat je begint met solliciteren.

Ben je van plan te solliciteren voor een creatieve baan? Dan kan het ook zinvol zijn om een link naar je Instagram of andere creatieve socials toe te voegen, denk aan Pinteres.

#3 Netheid en structuur

Recruiters krijgen dagelijks tientallen cv’s opgestuurd. Het is daarom essentieel dat jouw cv eenvoudig en snel te lezen is. Zorg daarom voor een goede uitlijning en tussenkopjes, Zo is jouw cv makkelijk te scannen en valt die niet buiten de boot.

#4 Let op je taalgebruik

Het is belangrijk dat de recruiter exact begrijpt wat je bedoelt in je cv. Vakjargon kan voor onduidelijkheid zorgen. Houd het daarom algemeen en begrijpelijk voor iedereen. Ook afkortingen kun je beter vermijden.

 

Vind je het lastig om uit de losse pols een pakkend cv op te maken? Wij hebben hieronder speciaal voor jou een voorbeeld curriculum vitae uitgewerkt die is gebruikt voor een commerciële vacature. In dit voorbeeld zie je hoe je een cv opbouwt en wat je erin vermeldt. Een goed voorbeeld om zelf een killer cv te maken!

Punten waaraan het cv moet voldoen zijn:

  1. Zorg ervoor dat jouw cv een overzichtelijke en nette opzet heeft;
  2. Schrijf kort en nauwkeurig;
  3. Laat eventuele irrelevante informatie achterwegen;
  4. Zorg ervoor dat in jouw cv alleen correct, duidelijk en beknopt taalgebruik staat;
  5. Een cv mag bestaan uit maximaal twee A2 pagina’s;
  6. Zorg ervoor dat er geen fouten en zeker geen onwaarheden in jouw cv vermeld staan.


Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

Ja, ik wil elke week interessante tips en nieuws over werk en solliciteren!

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

Deel via social media